SELAMAT DATANG KE TERATAK TPS 3/15

Salam buat semua jiran yg disayangi...

Semoga dengan adanya blog ini... dapat memberi manfaat kepada kita semua...! Dapat lah kiranya,
kita menyimpul kasih sesama kita dengan sekilas rentetan di TPS 3/15 ^_^


Di harap ukhwah yang terjalin, memberi kita 1001 makna buat kita semua...! ;-)

Andai ada kekurangan.., harap dimaafi..... ^_^

Segala komen, pandangan, pendapat,cadangan & kerjasama amatlah dihargai... Terima kasih.


" Sepakat Membawa Berkat "


*** Jom sign in kat guest book kat bawah.... ;-) ***salam..

Sahabat TPS 3/15... Jom Sign in.......

Isnin, 8 Ogos 2011

...Malam Lailatul Qadar...

Lailatul Qadar... Malam misteri yang dirindui kedatangannya....

"Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Quran) pada saat Lailatul Qadar. Dan tahukah engkau apakah Lailatul Qadar itu? Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat- malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar." (QS-97-1:5).

Kerasulan Nabi Muhammad
Muhammad bersendirian di Gua Hira’, menjauhkan diri dari kejahilan kaumnya sendiri. Tatkala itu Arab Musyrikin dalam keadaan yang sangat teruk. Dia begitu bimbang, takut-takut jahiliyah itu meresap ke dalam jiwanya. Dia juga gelisah, kerana kaumnya begitu. Mahu bertindak tiada daya, mahu bersuara tiada yang mahu menerima. Lalu bersendirianlah Muhammad, menenangkan jiwa dan memikirkan kebejatan akhlak masyarakat Makkah.
Gua Hira'..... tempat bersejarah kerasulan Nabi Muhammad s.a.w.
Bertahun-tahun Muhammad di situ. Lalu, tiba-tiba pada satu malam yang agung dan hebat, Jibril a.s turun bertamu. Memeluk Muhammad yang dalam kekeliruan dan ketakutan. Lantas Jibril membacakan wahyu pertama daripada kalam Allah. Nuzul Quran.
 Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk); Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan; Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya (al-'Alaq, 1-5)   
Malam itu juga Muhammad diangkat secara rasmi sebagai Rasul. Beban berat yang harus ditanggung bukan calang-calang lagi. Masa bersendirian di Hira’ sudah berakhir. Muhammad s.a.w mesti terjun ke dalam masyarakat dan mula menyebarkan Islam.
Malam agung itu sudah hampir 1500 tahun berlalu. Malam itu juga buat pertama kalinya Lailatul Qadar muncul. Khusus buat umat Muhammad s.a.w.

Insan Terpilih
Ironinya, Rasulullah bertemu Lailatul Al-Qadar yang agung itu dalam keadaan jiwa dan hati baginda bersih dari kebejatan jahiliyah Makkah. Dalam tamadun moden hari ini, apa bezanya kita dengan zaman jahiliyah Makkah? Malah lebih teruk dari binatang.

Malam Al-Qadar itu hanya mampu bertamu buat sesiapa yang tulus dan suci jiwanya. Hatinya bersungguh-sungguh memohon ampun kepada Allah s.w.t. Hanya hati dan jiwa yang putih bersih boleh merasai keistimewaan Malam Al-Qadar itu.

Maka, persediaannya harus bermula sebelum Ramadhan menjelma. Bukan beria-ria menunggu malam 29 Ramadhan, pasang jam loceng pukul 2.30 pagi, kemudian bangun malam bawak ke subuh. Sekadar itu sajakah persiapan menyambut Malam Al-Qadar?

Kerana itu, Rasulullah membanyakkan iktikaf di Masjid ketika sepuluh Ramadhan terakhir. Sehingga dikhabarkan Rasulullah mendirikan khemah sementara di dalam masjid Nabawi. Iktikaf itu bermakna melupakan urusan dunia dan meletakkan diri serta fokus mengingati Allah s.w.t.

# Layakkah kita menerima anugerah itu?
Wallahu a’lam...


Tanda-Tanda Malam Lailatul Qadar

Nabi Muhammad s.a.w pernah mengabarkan kita di beberapa sabda beliau tentang tanda-tandanya, yaitu:

1. Udara dan suasana pagi yang tenang
Ibnu Abbas radliyallahu’anhu berkata: Rasulullah shallahu’alaihi wa sallam bersabda:
“Lailatul qadar adalah malam tentram dan tenang, tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu dingin, esok paginya sang surya terbit dengan sinar lemah berwarna merah” (Hadist hasan)

2. Cahaya mentari lemah, cerah tak bersinar kuat keesokannya
Dari Ubay bin Ka’ab radliyallahu’anhu, bahwasanya Rasulullah shallahu’alaihi wa sallam bersabda:
“Keesokan hari malam lailatul qadar matahari terbit hingga tinggi tanpa sinar bak nampan” (HR Muslim)

3. Terkadang terbawa dalam mimpi
Seperti yang terkadang dialami oleh sebagian sahabat Nabi radliyallahu’anhum

4. Bulan nampak separuh bulatan
Abu Hurairoh radliyallahu’anhu pernah bertutur: Kami pernah berdiskusi tentang lailatul qadar di sisi Rasulullah shallahu’alaihi wa sallam, beliau berkata,
“Siapakah dari kalian yang masih ingat tatkala bulan muncul, yang berukuran separuh nampan.” (HR. Muslim)


5. Malam yang terang, tidak panas, tidak dingin, tidak ada awan, tidak hujan, tidak ada angin kencang dan tidak ada yang dilempar pada malam itu dengan bintang (lemparan meteor bagi setan)

Sebagaimana sebuah hadits, dari Watsilah bin al-Asqo’ dari Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam:
“Lailatul qadar adalah malam yang terang, tidak panas, tidak dingin, tidak ada awan, tidak hujan, tidak ada angin kencang dan tidak ada yang dilempar pada malam itu dengan bintang (lemparan meteor bagi setan)” (HR. at-Thobroni dalam al-Mu’jam al-Kabir 22/59 dengan sanad hasan)


6. Orang yang beribadah pada malam tersebut merasakan lezatnya ibadah, ketenangan hati dan kenikmatan bermunajat kepada Rabb-nya tidak seperti malam-malam lainnya.


Wallahua’lam


Apa yang perlu dibuat pada malam al-Qadr
Lailatul Qadr seperti yang dijelaskan di atas, adalah masa yang paling sesuai untuk mengajukan segala permohonan kepada Allah SWT, apa yang perlu dilakukan pada malam tersebut ialah dengan perkara-perkara berikut: 
1.Memperbanyakkan doa kepada Allah/Memohon ampun
Pada malam itu Allah akan mengabulkan semua permohonan dan doa, terkecuali terhadap empat golongan manusia. Ibnu Abbas berkata: “Semua doa pada malam itu diterima terkecuali doa orang meminum arak, anak yang derhaka kepada ibu bapa, orang yang selalu bertengkar dan mereka yang memutuskan silaturahim.”
Doa yang diajarkan Rasulullah kepada Aishah. Doanya berbunyi: “Allahumma innaka afuwun tuhibbul afwa fa’ fu anni (maksudnya, Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Maha Pengampun, yang suka Maha Mengampun, maka ampunilah aku ini).”

2.Menghayati malam tersebut dengan ibadah
Beriman dengan yakin bahawa malam lailatul qadar itu adalah benar dan dituntut menghayatinya dengan amal ibadah.
Amal ibadah itu dikerjakan kerana Allah semata-mata dengan mengharapkan rahmat dan keredhaanNya.
Kesimpulan, persoalan bila sebenarnya berlakunya Lailatul Qadr, hanya Allah SWT sahaja yang tahu.
Apa yang telah dinyatakan kepada kita melalui hadis-hadis Nabi s.a.w ialah tanda-tanda dan juga malam-malam yang kemungkinan berlakunya Malam al-Qadr.
Berdasarkan hadis Nabi s.a.w menghidupkan 10 malam terakhir dengan beriktikaf, ramai di kalangan ulama’ cenderung mengatakan bahawa malam tersebut kemungkinan besar akan berlakunya Malam al-Qadr. 

Lailatul Qadar atau Lailat Al-Qadar (bahasa Arab: لَيْلَةِ الْقَدْرِ ) (malam ketetapan) adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan Ramadan, yang dalam Al Qur'an digambarkan sebagai malam yang lebih baik dari seribu bulan. Dan juga diperingati sebagai malam diturunkannya Al Qur'an.

wallaualam....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...